Kaivopuiston hammaslääkärit

Tärkeintä on hymy

Laminaatit, kruunut

Hymyillessä näkyy yleensä 8-10 yläetuhammasta.  Keskiverto-hymy miellyttää silmää  ja se on symmetrinen ja luonnollisen kaunis. Suun estetiikan painopiste on yläetuhampaissa.

Yöpurenta on saattanut kuluttaa hampaita niin, että ne näyttävät ”vanhoilta”. Yläetuhampaissa saattaa olla paljon paikkoja, jotka erottuvat hampaista.  Hammaskaaressa voi olla pieniä asentovirheitä eikä oikomiseen ole halua.  Hampaat saattavat olla kirjavat ja tummentuneet vuosien varrella.  Etuhammas voi olla katkennut urheilu- tms tapaturmassa.  Yksittäinen etuhammas voi olla juurihoidon myötä tummentunut.  Edellä mainitut esteettiset vaivat ovat tyypillisiä indikaatioita, syitä, hampaiden laminaatti- tai kruunuhoitoon.

Laminaatti on keraaminen osakruunu, joka peittää hampaan julkisivun.  Se on hammasta säästävä hoitotoimenpide, jossa hammaskudosta säästyy minimaalisen preparoinnin ansiosta.  Laminaattihoito on ennusteeltaan pitkäkestoista ja huippu-esteettistä.  Laminaatti kiinnitetään hampaaseen muovisementillä, ja se pysyy hyvin kemiallisen sidoksen ansiosta.  Jos yöpurentaan on taipumusta, tehdään purentakisko suojaamaan laminaatteja ja omia hampaita kulumiselta ja lohkeamilta.

Jos hampaassa on isoja paikkoja, tehdään keraaminen kruunu, joka peittää hampaan joka puolelta.  Kruunut ja laminaatit tehdään yhteistyössä hammasteknikon kanssa, kun tavoitteena on huippu-esteettinen hoitotulos. Tämä hoitotavoite on yläetuhampaita hoidettaessa.

Joskus ennen laminaatti- ja kruunuhoitoa hampaat valkaistaan, koska keramian väriä ei voida muuttaa.  Se on ja pysyy muuttumattomana. Värin lisäksi laminaatin tai kruunun muodolla ja mittasuhteilla on tärkeä vaikutus hammasrivin estetiikkaan.  Silmä on tottunut pitämään tiettyjä mittasuhteita sopusuhtaisina, joissa silmä lepää.  Usein, kun tehdään useampia laminaatteja tai kruunuja kerrallaan, valmistetaan suunnittelumalli tulevista hampaiden mittasuhteista, vähän samalla tavalla kuin talon pienoismalli.  Näin hahmotetaan ja voidaan etukäteen näyttää, miltä hymy tulee näyttämään.

 

Kysy lisää palveluistamme: reetta.suokas@fimnet.fi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s