Kaivopuiston hammaslääkärit

Tärkeintä on hymy

Esteettinen hammashoito

Esteettisen hammashoidon tavoite on luonnollisen kaunis hymy. Jos itseäsi häiritsee tummuneet hampaat, hampaiden asento- tai muotovirheet, kuluneet hampaat, lohjenneet hampaat, värjäytyneet vanhat paikat tai puuttuva hammas, kannattaa kysyä esteettisen hammashoidon mahdollisuuksista.

Esteettisessä hammashoidossa tärkeimmät hampaat ovat yläetuhampaat kulmahampaasta kulmahampaaseen. Näihin katse kohdistuu, kun juttelemme toisen ihmisen kanssa.  Tutkimusten mukaan arvioimme henkilön ulkonäöltään viehättäväksi, jos yläetuhampaat ovat keskiviivaan nähden symmetriset, tasaväriset ja lähes kulumattomat.

Esteettinen hammashoito tehdään yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan.  Joskus hoitoon riittää  yksi käynti, ja toisinaan hoito voi kestää vuodenkin kuten oikomishoidossa ja implanttihoidossa.

Hammasvalkaisu on yleisin esteettisen hammashoidon muoto.  Se perustuu kemialliseen reaktioon, joten hoito on non-invasiivista eli hammaskudosta säästävää.  Vetyperoksidin avulla hammaskudos, lähinnä dentiini, joka on lähes läpinäkyvän kiilteen alla, vaalenee. Hampailla on taipumus tummua iän myötä kulumisen ja mikrohalkeamien johdosta.

Esteettinen kerrostusmuovi-tekniikka on uusinta uutta esteettisessä hammashoidossa.  Hoitomuoto on ihanteellinen häiritsevien hammasrakojen pienentämisessä, koska hammasta ei tarvitse porata muovia hampaaseen kiinnitettäessä. Kerrostusmuovitekniikka sopii myös vanhojen, värjäytyneiden muovitäytteiden uusimiseen, pienten asento- ja muotovirheiden korjaamiseen ja esim. hypoplasioiden eli pienten kehityshäiriöiden, hoitamiseen.  Kerrostusmuovitekniikka tehdään yhdessä istunnossa ja on edullisempaa keraamisiin laminaatteihin ja kruunuihin verrattuna. Tavallisiin muovipaikkoihin verrattuna kerrostusmuovipaikka on luonnollisen hampaan näköinen, ja se läpäisee ja heijastaa valoa kuten oma hammas, se saadaan myös hyvin kiiltäväksi, oman kiilteen näköiseksi.

Laminaatit ovat keraamisia fasadeja, joiden hoitoennuste on pitkäikäinen ja huippuesteettinen. Huippuesteettiset laminaatit valmistetaan yhteistyössä hammasteknikon kanssa tiimityönä ja kivuton hoito kestää 1-2 viikkoa. Laminaatteja valmistettaessa hampaiden suojana ovat väliaikaiset osakruunut.  Jos yläetuhampaat ovat kuluneet, keraamiset laminaatit ovat paras hoitovaihtoehto kruunujen ohella, koska ne ovat kestävämpiä muoviin verrattuna.

Keraamiset kruunut ympäröivät koko hampaan ja ovat paikallaan, kun hampaassa on ollut hyvin laaja täyte tai hammasterä on murtunut vaikkapa tapaturman seurauksena. Keraamiset kruunut tehdään hammasteknikon kanssa ja hoito kestää yleensä 1-2 viikkoa. Hoidon aikana hampaiden suojana ovat muovista tehdyt väliaikaiset kruunut.

Jos hammas on kokonaan menetetty tai puuttuu synnynnäisesti, voidaan se korvata implanttikruunulla. Implantti on titaaninen keinojuuri, joka asennetaan leukaluuhun.  Implantin kiinnittyminen purentaa kestäväksi kestää 4-6 kk, jonka jälkeen sen päälle voidaan tehdä keraaminen kruunu.  Implanttikruunujen estetiikka on parantunut huomattavasti viimeisten vuosien aikana.

Oikomishoidon avulla voidaan hammasrivi tehdä suoremmaksi, jos hammaskaaressa on suurta ahtautta tai virheasentoja.
Lyhimmillään oikomishoito voi olla puolen vuoden mittainen, mutta yleensä oikomishoito kestää 1-2 vuotta.  Hammasraudat voidaan asentaa hampaiden sisäpuolelle tai ulkopuolelle.

Hyvin tehty esteettinen hammashoito tuo mielihyvää ja on parhaimmillaan, kun sitä ei ulkopuolinen huomaa.  Joskus se vapauttaa hymyilemään valokuvissa ja vapautuneesti tilanteessa kuin tilanteessa.  Hymy on lyhin tie kahden ihmisen välillä.

Kysy lisää palveluistamme: reetta.suokas@fimnet.fi